Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Аутстафінг по-українськи, або коли трішки вагітні

image_pdfimage_print

   Починаючи з 2013 року для суб’єктів господарювання, які займаються посередництвом в працевлаштуванні, запроваджено додаткові вимоги та обов’язки. Простіше кажучи – з’явились додаткові обмеження для аутстафінгу. Окремі обмеження вже чинні, інші – ще ні. Детальніше далі.

    У відповідності до статті 39 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VІ постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2013 № 359 (далі – Постанова) затверджений Порядок видачі дозволу на наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця.

    Встановлено, що вказана постанова набирає чинності з дня набрання чинності Законом України про внесення змін до деяких законів України про видачу дозволу на наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця (п. 2 Постанови).

    1111Водночас, відповідно до статті 1 Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» від 19.05.2011 № 3392-VІ, забороняється вимагати від суб’єктів господарювання отримання документів дозвільного характеру, які не внесені до Переліку, затвердженого цим Законом.

    Зважаючи на це, Верховною Радою України 05.09.2013 р. проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України про видачу дозволу на наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця» (№ 2118а від 23.05.2013) прийнятий за основу та підготовлений до другого читання.

   Тобто, станом на сьогодні дозвіл на наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця (іншими словами – аутстафінг) не видається. Отримання дозволу на наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в інших роботодавців можливе виключно після внесення відповідних змін до закону України «Про перелік  документів дозвільного характеру».

    Здавалось би, – все добре, – вимога про обов’язковість дозволу для аутстафінгової діяльності ще в повному обсязі законодавчо не закріплена.

 

Але, є одне «але»…

    У відповідності до частини третьої статті 36 Закону України «Про зайнятість населення» постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2013 № 400 затверджений «Порядок формування та ведення Переліку суб’ єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні, та суб’єктів господарювання, які здійснюють наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в інших роботодавців», (далі Порядок, Перелік).

    Відповідно до частини 5 Порядку для включення до Переліку посередники подають до Державної служби зайнятості рекомендованим листом з повідомленням про вручення заяву за формою встановленою Мінсоцполітики.

      Зазначену форму заяви затверджено наказом Мінсоцполітики від 01.08.2013 № 471, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20.08.2013 за № 1430/23962.

   Таким чином, суб’єкти господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні, та суб’єкти господарювання, які здійснюють наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в інших роботодавців зобов’язані надіслати до державної служби зайнятості заяву за формою встановленою Мінсоцполітики для включення до Переліку.

     З цього всього можна зробити висновок: державна служба зайнятості на даний час лише тільки формує базу щодо суб’єктів господарювання, які здійснюють наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в інших роботодавців; вимоги контролюючих органів щодо необхідності мати сам дозвіл є безпідставними.

 

 

Департамент юридичних та

корпоративних послуг

Компанії «Вікторія»

1. Детально про послуги аутстафінгу від Компанії “Вікторія”

компанія "вікторія" інформує: