Чи можливо бути у відпустці без збереження зарплати більше 15 днів на рік?

Державна служба України з питань праці вважає за порушення надання роботодавцем  відпустки без збереження заробітної плати працівнику понад граничний нормативний строк.

За такої позиції рекомендуємо роботодавцям не погоджувати заяви працівників на надання відпустки понад 15 календарних днів на рік. Понаднормативний строк перебування у відпустці без збереження заробітної плати роботодавцям варто розцінювати як прогул, що змінить лише форму, а не зміст, – будуть і «вовки ситі, і вівці цілі».

Коли може виникнути така ситуація?..  

Як відомо, за працівника, котрий працює за основним місцем роботи, необхідно сплачувати ЄСВ в сумі не менше мінімального внеску, незалежно від того, чи повний місяць він працює, а чи ні. Уявімо, що такий працівник «прогуляє» повний місяць. В такому випадку ЄСВ становитиме «0». Одночасно, в роботодавця немає обов’язку звільнити за прогул, роботодавець лише наділений таким правом.

Таким чином, можна за виняткових обставин зменшити базу для нарахування ЄСВ працівника, що працює за основним місцем роботи, до «0» та не нести відповідальності, як це може статись з контрольованою відпусткою без збереження заробітної плати понад 15 календарних днів.

Відповідь ДСУ з питань праці від 15.05.2017р. №5572/4.1/4.1-ДП-17 подаємо нижче.

Компанія Вікторія