Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Виписку державний реєстратор формує, але у електронній формі. Роз’яснення Мінюсту

image_pdfimage_print

   У зв’язку з набуттям чинності 01 січня 2016 року нової редакції Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон) змінився і порядок надання виписки з ЄДР.

   Як відомо, формально головний документ суб’єкта господарювання еволюціонував від свідоцтва про державну реєстрацію до виписки. Змінювалась не тільки назва документу, але й порядок отримання. Раніше – це документ в паперовому вигляді. З січня 2016 року – виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – виписка) – документ в електронній формі, який формується та оновлюється за результатами проведення реєстраційних дій і містить відомості про юридичну особу або її відокремлений підрозділ, фізичну особу – підприємця (у тому числі про взяття на облік в органах державної статистики та державної фіскальної служби, видачу ліцензії та документів дозвільного характеру) або громадське формування, що не має статусу юридичної особи.

   На практиці же ніхто із заявників після проведення державної реєстрації виписки в електронному вигляді не отримує. Що ж відбувається із електронною випискою? Відповідь надає Мінюст.

————————————————————————————————–

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

вул. Городецького, 13, м. Київ, 01001 Тел.: +380 44 278-37-23, факс: +380 44 271-17-83 E-mail: themis@minjust.gov.ua http://www.minjust.gov.ua Код ЄДРПОУ 00015622

 

26.05.2016                      № 18672/13088-0-33*16/19

На № 2016/0004635 від 20.04.2016

 

Міністерство юстиції України розглянуло лист товариства з обмеженою відповідальністю «Універсальна правничо-фінансова аутсорсингова компанія «ВІКТОРІЯ» від 20 квітня 2016 року № /2016/0004635 щодо формування та отримання, виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) в електронній формі та повідомляє.

Відповідно до частини першої – статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон про реєстрацію) відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу .юридичних осіб» та фізичних осіб – підприємців, регулюються Конституцією України, цим Законом та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 1 Закону про реєстрацію виписка з ЄДР (далі – виписка) – документ в електронній формі, який Формується та оновлюється за результатами проведення реєстраційних дій і містить відомості про юридичну особу або її відокремлений підрозділ, фізичну особу – підприємця (у тому числі про взяття на облік в органах державної статистики та державної фіскальної служби, видачу ліцензії та документів дозвільного характеру) або громадське формування, що не має статусу юридичної особи.

Згідно зі статтею 12 Закону про реєстрацію результати надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації, у тому числі виписки (крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків та паспортних даних), підлягають обов’язковому безоплатному оприлюдненню на порталі електронних сервісів у порядку, визначеному Міністерством юстиції України в Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Пунктом 15 розділу II Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 09 лютого 2016 року № 359/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09 лютого 2016 року за № 200/28330, визначено, що за результатом проведеної державної реєстрації державний реєстратор за допомогою програмних засобів ведення Єдиного державного реєстру вносить відомості до цього реєстру та формує з нього виписку, яка за допомогою програмних засобів ведення Єдиного державного реєстру розміщується на порталі електронних сервісів у день проведення державної реєстрації.

Згідно з пунктом 11 частини першої статті 1 Закону про реєстрацію портал електронних сервісів – веб-сайт, організований як системне багаторівневе об’єднання різних ресурсів та сервісів для забезпечення максимального доступу до інформації та послуг у сфері державної реєстрації, ліцензування та дозвільної системи у сфері господарської діяльності (https://kap.minjust.gov.ua/).

Положеннями статті 8 Закону про реєстрацію передбачено, що портал електронних сервісів повинен забезпечувати перегляд, копіювання та роздрукування виписки, інших документів та відомостей з ЄДР.

Порядок функціонування порталу електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної  особи, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 23 березня 2016 року № 784/5, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23 березня 2016 року за № 427/28557 (далі – Порядок).

Відповідно |до положень пункту 4 розділу І Порядку портал електронних сервісів забезпечує безоплатний доступ до результатів надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, у тому числі виписки та установчих документів юридичної особи, шляхом їх пошуку за кодом доступу.

Абзацом другим підпункту 2 пункту 4 розділу І Порядку передбачено, що портал електронних сервісів забезпечує, за умови реєстрації користувача на порталі електронних сервісів, створення персонального кабінету юридичної особи, іншої організації та фізичної особи – підприємця (далі – персональний кабінет).

Відповідно до положень розділу II Порядку персональний кабінет створюється автоматично за допомогою програмних засобів ведення порталу електронних сервісів. Для використання персонального кабінету користувач при реєстрації вказує особистий логін та пароль. Персональний кабінет використовується для доступу до документів, що містяться в реєстраційній справі відповідної юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи – підприємця в електронній формі, у тому числі до виписки, інших документів та відомостей з ЄДР.

Водночас повідомляємо, що листи Міністерства юстиції України не встановлюють норм права, а мають інформаційний характер.

 

Заступник Міністра з питань

державної реєстрації                                                                    Павло МОРОЗ

 

Клікніть для перегляду фотокопії/приховати

Відповідь Мінюсту по виписці Відповідь Мінюсту по виписці0001

Компанія Вікторія

Посилання по темі:

  1. Замовити витяг он-лайн та отримати в паперовій формі, по Україні
компанія "вікторія" інформує: