Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

НБУ про банківські системи дистанційного обслуговування та сервіси переказу коштів

image_pdfimage_print

  Як відомо, Законом України від 1 грудня 2020 року № 1017-IX внесено зміни до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”. Розширено сферу діяльності, де не застосовується РРО. Зокрема, статтю 9 Закону про РРО доповнено пунктом 14 такого змісту:

“14) при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів”

  Однак, де у чинному законодавстві наведено нормативні визначення термінів “банківські системи дистанційного обслуговування”, “сервіси переказу коштів”?

   Такі випадки “недонормотворчості” виявляються не вперше і вносять плутанину замість ясності у відносини між платниками податків та контролюючими органами.

  У зв’язку з цим, Компанією Вікторія ініційовано звернення до НБУ, як регулятора банківських відносин, для отримання роз’яснень. 

   Поставлені питання на розгляд НБУ:

  • Що належить до банківських систем дистанційного обслуговування, їх перелік, що є актуальним на сьогодні в Україні?
  • Що належить до сервісів переказу коштів та їх перелік, що є актуальним на сьогодні в Україні?

    Національним банком України надано відповідь, з якої йдеться, що “Законодавство України не містить термінів/понять «сервіс переказу коштів» та «банківські системи дистанційного обслуговування». Також укладачі НБУ надають свої міркування про те, що імовірно мав на увазі законодавець застосовуючи вказані терміни.

Фотокопію листа надаємо нижче.

Компанія Вікторія 

компанія "вікторія" інформує: