Підприємець-роботодавець є мобілізовним. Що з його працівниками, яких також мобілізують?

   Практична ситуація:  у роботодавця – фізичної особи-підприємця мобілізували працівника у зв’язку з воєнними діями в Україні. Роботодавець виплачував цьому працівникові середній заробіток. Пізніше мобілізували також і самого роботодавця. Працівників більше немає. Бізнес не працює.
   Виникає питання, – чи зобов’язаний мобілізований підприємець виплачувати мобілізованому працівнику середній заробіток, якщо підприємницька діяльність у цей період не здійснюється?
    Очевидно, що за таких умов єдиним правильним рішенням буде припинити підприємницьку діяльність в повному обсязі. Інакше маємо вимогу Закону, яку практично виконати неможливо.

   У відповіді Департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці від 06.07.2022 йдеться, що виплата середнього заробітку мобілізованим працівникам не залежить від призову фізичної особи-підприємця, яка є роботодавцем для них.

   Відповідь подаємо нижче.

 

У разі, якщо у вас виникла необхідність реєстраційних дій з припинення чи призупинення підприємницької діяльності, зняття з обліку в органах податкової служби, пенсійного фонду та ін., заповніть і відправте нам форму зворотного зв’язку щодо Вашого питання.

Форма зв’язку

    Наші контакти:

    Номери телефонів: +38(050)-404-87-30; +38(098)-793-77-77,  електронна пошта: office@vg.ua 

     

    Переваги Групи Вікторія:

    – досвідчені юристи, податкові консультанти, експерти, бухгалтери;
    – напрацьовані вдалі кейси;
    – наданню послуги передує детальний аналіз ситуації, моделювання її розвитку і податкове планування;
    – налагоджені процеси дистанційної, комфортної та безпечної для Замовника комунікації;
    – справедлива та розумна ціна вартості послуг та ін.