Особливості подання декларації з податку на прибуток

    Із запровадженням річного звітного періоду для платників податку на прибуток з’явились і перші невизначеності.

   Опис проблеми: 01.07.2013р. зареєстровано юридичну особу-господарське товариство. З 01.10.2013р. вказана новостворена юридична особа перейшла на спрощену систему оподаткування. В період перебування на загальній системі оподаткування господарських операцій не здійснювалось.

   Виникає запитання: в який термін необхідно подати декларацію по податку на прибуток за звітний період, що почався 01.07.2013 та завершився до дати переходу на спрощену – 01.10.2013р. (тобто за період, в якому новостворена юридична особа була платником податку на прибуток, перебуваючи на загальній системі оподаткування)? Надалі підприємство перебуває на спрощеній системі оподаткування.

   Зауважимо, що:

  1. Згідно п. 57.1 ст. 57 ПКУ:

–          «Платники податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році без подання податкової декларації за звітні (податкові) періоди (календарний квартал, півріччя та дев’ять місяців) та не сплачують авансового внеску»;

–          «Платники податку, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний (податковий) період не перевищують 10 мільйонів гривень, та неприбуткові установи (організації) сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку подають до контролюючих органів за звітний (податковий) рік і не сплачують авансових внесків».

  1. Згідно з пп. 152.9.2 ст. 152 ПКУ:

–          «У разі якщо особа ставиться на облік контролюючим органом як платник податку в середині податкового періоду, перший звітний податковий період розпочинається з дати, на яку припадає початок такого обліку, і закінчується останнім календарним днем наступного податкового періоду».

    З врахуванням вищенаведених зауважень випливає, що податковий період для платника податку на прибуток в описаній проблемі починається з 01.07.2013р. і ніколи не закінчиться (в розумінні пп. 152.9.2 ст. 152 ПКУ), тобто не настане ніколи, оскільки з описаної ситуації в початку публікації – не настане «…наступний податковий період», – платник податку перейшов на спрощену систему оподаткування, й наміру «повертатись» на загальну систему оподаткування немає жодного.

   За логікою зазначеної норми Податкового кодексу – звітність з податку на прибуток за повний податковий рік + період з 01.07.2013 по 01.10.2013р. подавати ніколи не буде потрібно.

   Саме з цих причин Компанією «Вікторія» направлено запит до Головного управління міндоходів. Податківці же вважають, що звітність в такому випадку потрібно подавати «у термін, передбачений для подання податкової звітності з податку на прибуток для квартальної звітності (40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду». Знову ж таки – з такої відповіді не зрозуміло, – чому укладачі листа порахували квартальний період пріоритетнішим по відношенню до річного, – якщо для платників податку на прибуток, з врахуванням п. 57.1 ст. 57 ПКУ може застосовуватись річний податковий період.

   Лист Головного управління мін доходів у Чернівецькій області від 01.11.2013р. №799/10/24-00-15-01-21 додається.

Офіційна відповідь Міндоходів щодо звітності по податку на прибуток

 Роз'яснення щодо подання декларації з податку на прибуток

Департамент Аудиту Компанії «Вікторія»