Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

ЄСВ -2021. Нововведення

image_pdfimage_print

  У 2021 році законодавцем запроваджено додаткові звільнення від ЄСВ окремих категорій громадян. Зокрема, йдеться про:

1) звільнення від сплати єдиного внеску «за себе» фізичних осіб — підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком, або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу;
2) звільнення від сплати ЄСВ для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб — підприємців і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою — підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність;
3) звільнення від сплати ЄСВ для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та фізичних осіб — підприємців, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

 Разом з тим, ЗМІ, народними депутатами та різного роду експертами було анонсовано звільнення підприємців від ЄСВ за умови відсутності доходу. Зазначимо, що не все так «рівно».

  Цитуємо норму Закону:

«2) для платників, зазначених у пунктах 4 (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), 5 та 5-1 частини першої статті 4 цього Закону, – на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).
У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску».

  Очевидно, що останнє речення породжує неоднозначність тлумачення наведеної норми. Адже вказівка на те, що «сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску» вказує на збереження попереднього порядку справляння ЄСВ, за якого внесок сплачувався у мінімальному розмірі навіть за ті періоди, коли була відсутня діяльність та “0” доходи.

  Для з’ясування позиції ДПС України Компанією Вікторія ініційовано відповідний запит. Із роз’ясненням фіскального органу можна бути познайомитись на нашому сайті згодом.

 

Використані джерела: 

  1. Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” щодо усунення дискримінації за колом платників”  від 13 травня 2020 року № 592-IX;
  2. Закон України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 8 липня 2010 року № 2464-VI.

 

Компанія Вікторія

 

Статті на тему:

А Ви чули про нову онлайн-версію ipLex?

Вона швидша та надійніша, працює на будь-якому комп’ютері, підтримується усіма популярними браузерами.

Замовити IPLex за найкращими умовами можна у Офіційного дилера – Компанії Вікторія – [перейти до огляду пропозиції]

компанія "вікторія" інформує: