Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Відстрочка у зв’язку із здобуттям освіти

image_pdfimage_print

12.06.2022  набув чинності Закон України № 2196-IX, який розширив підстави для надання громадянам відстрочки від мобілізації.

Зокрема перелік категорій громадян, що мають право на відстрочку було доповнено такими категоріями як учні й викладачі закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

Отже, відповідно до абзацу другого частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Однак, відстрочення від мобілізації можуть отримати лише учні ПТУ, фахової передвищої освіти денної чи дуальної форми навчання, так само як і для студентів вищих навчальних закладів.

Також відстрочку мають і ті, хто здобуває другу вищу освіту, але це стосується лише тих, хто навчається на денній чи дуальній формі.

 

Що робити, якщо таки прийшла повістка

Якщо студент таки отримав виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, йому потрібно надати документ, який підтверджує, що він має право на відстрочення.

Мова іде про довідку із навчального закладу. Варто подати відповідну заяву до ТЦКтаСП разом із  довідкою з навчального закладу про зарахування на денну чи дуальну форму навчання та наказ про зарахування.

Мобілізація для тих, хто вступає на магістратуру

Військовозобов’язані, які закінчують бакалаврат та вступають до магістратури не можуть претендувати на відстрочення від мобілізації, оскільки студенти, що офіційно закінчили бакалаврат, у липні вже не вважаються студентами та не можуть претендувати на відстрочення від мобілізації. Навіть, якщо військовозобов’язаний вступає на магістратуру, офіційно списки студентів формуються від 1 вересня.

 

Щодо виїзду за кордон на навчання

Адміністрація Держприкордонслужби України своїм листом (№ 23-6855/0/6-22-вих. від 17 березня 2022 року ) вказує, що студенти можуть перетинати кордон за наявності довідки з територіального центру комплектування та соціальної підтримки про відстрочку від призову.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 11 травня 2022 року розмістило інфографіку виїзду студентів за кордон в умовах воєнного стану:

 

 В зазначеній інфографіці знаходиться посилання на затверджену довідку за встановленою формою про надання відстрочки від призову за мобілізацією на підставі ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та відсутності заперечень для виїзду з України.

Згідно з роз’ясненнями, що опубліковані на офіційних сторінках Державної прикордонної служби, здобувач освіти за кордоном має пред’явити в пункті перетину наступні документи:

  1. студентський квиток або студентську візу;
  2. перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;
  3. військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Таким чином, крім прямої вказівки закону, державні органи також надають інформацію та визнають правомірність отримання в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, як відстрочки від призову під час мобілізації, так і довідку про виїзд з України для продовження навчання військовозобов’язаного за кордоном.

Тому варто письмово звернутись до керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки з письмовою заявою про надання відстрочки від призову за мобілізацією та довідки про виїзд з України для продовження навчання військовозобов’язаного за кордоном.

У випадку відмови у задоволенні заяви (дій) або будь-якого виду бездіяльності, необхідно прийняти відповідні заходи щодо оскарження таких дій (бездіяльності). Подати скарги до обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Командування Сухопутних військ Збройних Сил України, Міністерства оборони України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Також можливо ініціювати звернення до адміністративного суду про визнання дій (бездіяльності) неправомірними. Під час судового слухання судової справи можете ставити питання щодо стягнення матеріальної шкоди, стягнення моральної шкоди, стягнення судового збору та витрат на правничу допомогу адвоката.

 

Компанія Вікторія

компанія "вікторія" інформує: